Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις».

Το λόγο έχει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Θεόδωρος Καράογλου για δεκαπέντε λεπτά.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Σεβαστό Προεδρείο, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνηθίζεται όταν ξεκινάμε να παρουσιάζουμε, να εισηγούμαστε νομοσχέδια, να χρησιμοποιούμε βαρύγδουπους τίτλους, όπως για παράδειγμα ότι είναι νομοσχέδια τομών, μεταρρυθμίσεων, ρήξεων, ανατροπών ή οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν διεκδικεί τέτοιους τίτλους. Είναι ένα νομοσχέδιο όμως που πρέπει να πούμε ότι κάνει μια σειρά παρεμβάσεων εκεί όπου χρειάζονται. Κάνει μια σειρά λειτουργικών προτάσεων, διορθώσεων σε άλλους υφιστάμενους νόμους, όπου έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργίες. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή έντονων αλλαγών, άρα τα χθεσινά, αυτά που ίσχυαν χθες, μπορεί να μην ισχύουν αύριο.

Η πολιτική είναι μια δυναμική κατάσταση και όχι μια στατική, επομένως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διεκδικεί τον τίτλο ενός χρήσιμου και ουσιαστικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που εντοπίζει κενά, παραλείψεις, προβλήματα και τα διορθώνει και γι' αυτό θεωρώ ότι σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Παράλληλα εισάγει μια σειρά καινούργιων εργαλείων, όπως είναι η «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ένα εργαλείο το οποίο πραγματικά μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη αξιοποίηση του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, όπως από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιούμε το σχετικό τίτλο.
Στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου έχουμε τροποποιήσεις των διατάξεων του ν. 3614/2007, νόμος που αναφερόταν στη διαχείριση, στον έλεγχο και στην εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Δηλαδή είναι ο νόμος που έθετε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνταν η υλοποίηση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κάλυψη από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων των δαπανών που πραγματοποιούνται σε βάρος του δημοσίου από τη σύσταση και λειτουργία ειδικών υπηρεσιών των ν. 2860/2000 και 3614/2007. Αντιμετωπίζονται θέματα προσωπικού και ιεραρχίας του, ενώ παράλληλα τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης, τη γνωστή ΜΟΔ, των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως είπα και πριν τη γνωστή «ΜΟΔ ΑΕ». Όμως, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής έγινε πολύς λόγος για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ. Είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τους συναδέλφους από την Αξιωματική Αντιπολίτευση κυρίως, να κινδυνολογούν, να κάνουν ως συνήθως υπερβολικές και άδικες κριτικές, να χρησιμοποιούν βαριές εκφράσεις, λες και συναγωνίζονται στο όποιος πει τις βαρύτερες εκφράσεις, θα είναι και ο πιο αρεστός στο κόμμα. Αυτά είναι γεγονότα που σίγουρα αδικούν την Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της επί του συγκεκριμένου θέματος.
Κατ' αρχάς, να θυμίσω κάποια πράγματα που νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ήταν το πρώτο σχέδιο μεγάλης χώρας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί της ουσίας ήταν το δεύτερο, γιατί είχε προηγηθεί η έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Μάλτας, μιας πολύ μικρής χώρας και ενός πολύ μικρού ΕΣΠΑ.
Το ΕΣΠΑ αφορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του ελληνικού κράτους, μια που αναφέρεται σε ποσά 36.000.000.000 ευρώ μαζί με την ίδια συμμετοχή. Το 82% του ΕΣΠΑ κατευθύνεται με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και έγκριση της Κυβέρνησης, στην ελληνική περιφέρεια, για να πετύχουμε επιτέλους αυτό που είναι ζητούμενο, την ισόρροπη ανάπτυξη. Παράλληλα, στα δύο χρόνια από την έγκριση του ΕΣΠΑ που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει, τέθηκαν οι βάσεις και το κανονιστικό πλαίσιο για την υλοποίησή του.
Έχοντας σαν βάση το ν. 3614/2007 πετύχαμε ήδη την έγκριση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τέσσερις χώρες που έχει ήδη εγκριθεί το σύνολο των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου για όλα τα προγράμματα των στόχων 1 και 2 που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Συνοχής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηστή και αποδοτική διαχείριση των δημόσιων πόρων και αποδεικνύει τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα συνεργαζόμενα Υπουργεία -και, αναφέρομαι στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης- και, παράλληλα, αυτό δίνει το πράσινο φως για την έναρξη τυπικά και ουσιαστικά όλων εκείνων των απαραίτητων έργων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έργων που είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας, απαραίτητα για την ισόρροπη ανάπτυξη, έργων χρήσιμων για τον τόπο, για τη χώρα, για τον Έλληνα πολίτη, στον οποίο και φιλοδοξούμε να προσφέρουμε τα μέγιστα.
Βέβαια, με αφορμή τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και των τροποποιήσεων-συμπληρώσεων του ν. 3614/2007 που αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, έγινε πολύς λόγος κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων των Επιτροπών Οικονομικών για την πορεία υλοποίησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα για μία ακόμη φορά να ακούσουμε τις υπερβολές, την κινδυνολογία και την ψευδολογία, σε μερικές περιπτώσεις, από συναδέλφους σε βάρος της υλοποίησης του προγράμματος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Να, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι και ειδικότερα συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το παραλάβαμε το Μάρτιο του 2004, στον τέταρτο χρόνο υλοποίησής του, με ποσοστά απορρόφησης περίπου στο 20%, οριακά μικρότερη από 20%. Υπήρχαν τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα που η απορρόφηση ήταν μηδενική. Ήδη, με επίσημα στοιχεία της 31.12.2008, η απορροφητικότητα έχει ξεπεράσει το 95% και με τα νέα στοιχεία που διαρκώς μπαίνουν στο σύστημα διαχείρισης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εκτιμάται ότι ούτε 1 ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Με αυτόν τον τρόπο, διαψεύδονται απόλυτα οι προφητικές εκείνες Κασσάνδρες που μιλούσαν για απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Το μόνο που απωλέσθη, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, είναι η αξιοπιστία σας. Δυστυχώς η αξιοπιστία αυτή, ήταν που ήταν μικρή, και με τις υπερβολές, με την κινδυνολογία σας, με τα ψέματά σας -σε μερικές των περιπτώσεων- χάθηκε εντελώς.
Ακόμη, με το άρθρο 2 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προστίθεται ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο δυναμικό της χώρας. Προβλέπεται η ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας «ΝΟΜΟΣ ΑΕ». Η Κυβέρνηση σε απόλυτη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, του δευτεροβάθμιου δηλαδή θεσμικού οργάνου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προτείνει τη σύσταση ενός αναπτυξιακού εργαλείου με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΝΟΜΟΣ ΑΕ».
Αυτή, μεταξύ άλλων, έχει ως σκοπούς την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα ευρωπαϊκά προγράμματα, την προετοιμασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, την ωρίμανση μελετών και έργων για την υλοποίησή τους, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τη διερεύνηση και προώθηση νέων πρωτοπόρων και αναπτυξιακών δράσεων.
Με λίγα λόγια, η «ΝΟΜΟΣ ΑΕ» κατά τα πρότυπα της «ΔΗΜΟΣ ΑΕ», όπως ισχύει δηλαδή στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, φιλοδοξεί να γίνει ο αναπτυξιακός μοχλός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Αντί, λοιπόν, η Αντιπολίτευση να χαιρετίσει την καθιέρωση ενός νέου πρωτοποριακού θεσμικού αναπτυξιακού εργαλείου για την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», μεμψιμοιρεί, γκρινιάζει, «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο».
Και, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, γιατί θυμίζω ότι στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που εκπροσωπούνται πολιτικά όλα τα κόμματα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην ΕΝΑΕ, οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που συμμετέχουν, ψήφισαν και ζήτησαν ομόφωνα τη σύσταση της «ΝΟΜΟΣ ΑΕ», ενώ το ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο εκφράζει διαφορετική άποψη. Αυτό είναι άλλη μια κλασική απόδειξη της αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ και της διγλωσσίας σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Ακόμη, στο νομοσχέδιο με το άρθρο 3 εισάγονται σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, το ν. 3299/2004. Διορθώνονται προβλήματα δυσλειτουργίας, όπου υπήρχαν τέτοια. Προστίθενται νέες θετικές διατάξεις, όπου είχαν διαπιστωθεί κενά ή προβλήματα στην υλοποίησή του.
Με αφορμή τις διορθωτικές αυτές κινήσεις του ν. 3299/2004 ή τις προσθήκες νέων θετικών διατάξεων, πάλι στο πλαίσιο των αρμόδιων επιτροπών οικονομικών, ασκήθηκε μια έντονη, αφοριστική και μηδενιστική κριτική για το ν. 3299/2004.
Θα απαντήσω, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, στις προκλήσεις αυτές και θα αναφερθώ σύντομα στα πεπραγμένα του ν. 3299/2004. Ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2004 και εγκρίθηκε το Μάιο του 2005, σε χρόνο ρεκόρ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζω ότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος του ΠΑΣΟΚ, αυτός που είχε υποβληθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει εγκριθεί ποτέ.
Δυο-τρία βασικά και πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του ήταν ότι για πρώτη φορά -και αυτό είναι ένδειξη και απόδειξη της σοφίας του- σταμάτησε τον ανόητο διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα και σε εμπορικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πλαίσιό του. Διεύρυνε την κατηγορία επιλέξιμων δαπανών. Τέλος -και πολύ σημαντική αυτή η τροπολογία που υπήρχε- έδωσε τη δυνατότητα τα αιτήματα να υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και να εξετάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου εντός δύο μηνών.
Τι πέτυχε; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, κατηγορηματικοί και συγκεκριμένοι. Υπεβλήθησαν εννέα χιλιάδες σαράντα τρεις αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων. Το ύψος των αιτουμένων επενδύσεων ξεπερνούσε τα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση ξεπερνούσε τα 10.000.000.000 ευρώ.
Ήδη μέχρι και σήμερα έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησαν ή δημιουργούν άμεσα είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσιες νέες θέσεις εργασίας και πολλές χιλιάδες έμμεσες. Αυτό είναι ή δεν είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, επιτυχία του αναπτυξιακού νόμου;
Βεβαίως, για όλα τα παραπάνω ζητήματα, στα οποία αναφερθήκατε και τα οποία συζητήσαμε κατά κόρον στις αρμόδιες επιτροπές οικονομικών, δηλαδή για το ν. 3299/2004 -τον αναπτυξιακό νόμο-, για το ν. 3614, για τη «ΝΟΜΟΣ ΑΕ», υπάρχει η δυνατότητα, αν θέλετε αναλυτικότερη ενημέρωση, να κινήσετε τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Έχετε τη δυνατότητα με επερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, γενικευμένη ερώτηση, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ή ό,τι άλλο προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής να έχετε αναλυτικότερα στοιχεία στο Κοινοβούλιο. Όμως εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε την κλασική παροιμία «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» και προσέξτε μήπως ζητώντας και αναζητώντας την αλήθεια, μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία, κινδυνεύετε «πηγαίνοντας για μαλλί να βγείτε κουρεμένοι». Όμως υπενθυμίζω -και σας προκαλώ- ότι έχετε τη δυνατότητα άσκησης πλήρους και αναλυτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι στη διάθεσή σας οι διαδικασίες αυτές, τις γνωρίζετε και μπορείτε, αν θέλετε, να τις αξιοποιήσετε. Επαναλαμβάνω όμως, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».
Στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους Οργανισμούς Ανάπτυξης Κρήτης. Οι Οργανισμοί Ανάπτυξης Κρήτης είναι δύο: Είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης που ιδρύθηκε το 1979 και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης που ιδρύθηκε το 1991. Είναι δυο αναπτυξιακά εργαλεία για την Περιφέρεια της Κρήτης που αναντίρρητα και πανθομολογούμενα, προσέφεραν πάρα πολλά στους τοπικούς φορείς και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Μια σειρά έργων έχει μελετηθεί και έχει εκτελεστεί από τους συγκεκριμένους οργανισμούς: έργα άρδευσης, ύδρευσης, οδοποιίας και πολλά άλλα.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται διάφορα λειτουργικά θέματα που τους απασχολούν και το νομοσχέδιο αυτό τα αντιμετωπίζει μετά από ομόφωνες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων και απόλυτη συνεργασία των δυο συγκεκριμένων οργανισμών με την Κυβέρνηση.
Τέλος, με το κεφάλαιο Γ' προβλέπεται το «Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη», δηλαδή το Ίδρυμα του πρώην Πρωθυπουργού να ενταχθεί στα δικαιούμενα κρατικής επιχορήγησης ιδρύματα. Από το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται οι ξένες γεωργικές σχολές καθώς και τα μη κερδοσκοπικά σωματεία, που αποδεδειγμένα επιδιώκουν εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ενώ, τέλος, συμπληρώνεται το ειδικό προνόμιο που έχει ήδη θεσπιστεί για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τη σχέση εξαρτημένης εργασίας επί του συνόλου της περιουσίας της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση τελούσας ασφαλιστικής εταιρείας.
Αυτά σε γενικές γραμμές, αγαπητοί συνάδελφοι, ήταν τα βασικά σημεία του συζητούμενου νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις». Προσπάθησα επιγραμματικά να αναφερθώ στα σημαντικότερα ζητήματα που αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο, γιατί άλλωστε θα έχουμε τη δυνατότητα και στην αυριανή, αλλά και στη συζήτηση της Παρασκευής να αναφερθούμε αναλυτικά στα άρθρα ή στις τροπολογίες που ήδη έχουν κατατεθεί. Στα βασικά επιγραμματικά τονίζω για μια ακόμα φορά και υπενθυμίζω την τροποποίηση του ν. 3614/2007 που αφορά το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, θυμίζω την τροποποίηση και συμπλήρωση του ν.3299/2004, του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, την ίδρυση του αναπτυξιακού εργαλείου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης «ΝΟΜΟΣ ΑΕ» ή ακόμα και μια σειρά λειτουργικών διορθωτικών προσθηκών στους οργανισμούς ανάπτυξης της Κρήτης.
Επιμένω, αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνοντας την τοποθέτησή μου να θεωρώ ότι είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νομοσχέδιο για το οποίο πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ασκήθηκε τόσο έντονη και μηδενιστική κριτική στο πλαίσιο των επιτροπών οικονομικών. Θεωρώ ότι από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου επιδείχθηκε η καλύτερη δυνατή διάθεση για συναίνεση και άλλωστε γι' αυτόν το λόγο έγινε και μια σειρά από διορθώσεις, σύμφωνα και με τις προτάσεις και τις απόψεις όλων όσων τοποθετήθηκαν. Υπενθυμίζω ότι είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε επτά φορείς από τους οποίους σχεδόν όλοι, ομόφωνα, έκριναν θετικά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Πιθανώς όμως η κριτική σας αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο του ευφυολογήματος κατ' εμέ, αυτού που αποκαλείται «δομική αντιπολίτευση», μια αντιπολίτευση που κανείς ακριβώς δεν καταλαβαίνει τι υπονοεί.
Κλείνω την ομιλία μου και σας καλώ να εξετάσετε για μια ακόμα φορά με τη σοβαρότητα που πρέπει και αρμόζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ένα χρήσιμο, ένα συμπληρωματικό, ένα λειτουργικό νομοσχέδιο και σας καλώ να το ψηφίσουμε όλοι μαζί.
Ευχαριστώ.

Δευτερολογία:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Πραγματικά δεν είχα πρόθεση να δευτερολογήσω, κύριε Πρόεδρε, αλλά από αυτά που άκουσα από τους συναδέλφους που δευτερολόγησαν, πρέπει να πω ότι μου έδωσαν την αφορμή να πω δύο κουβέντες.
Κατ' αρχάς ορισμένα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που έχει τον τίτλο «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις», το οποίο αναφερόταν σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως σε τροποποιήσεις στο ν. 3614, το νόμο που αφορά το ΕΣΠΑ, αναφερόταν σε τροποποιήσεις και προσθήκες στο ν. 3299, τον αναπτυξιακό νόμο, την ίδρυση ενός νέου αναπτυξιακού εργαλείου, της ανώνυμης εταιρείας «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.» και μια σειρά άλλων διατάξεων οι οποίες έλυναν επί μέρους ζητήματα.
Δυστυχώς έχω διαπιστώσει ότι οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων, αλλά ειδικότερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρήκαν ή νόμιζαν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μια κριτική εφ΄ όλης της ύλης και μάλιστα μια κριτική που θα ήταν καλοδεχούμενη αν ήταν καλοπροαίρετη και αν ήταν δίκαιη κριτική. Ήταν όμως, μία κριτική η οποία ήταν μηδενιστική, μια κριτική η οποία ήταν αφοριστική, μια κριτική που τα έβλεπε όλα μαύρα και δεν έβλεπε τίποτα το αισιόδοξο.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό που έγινε είναι πολύ άδικο. Θυμίζω σε όλους τους συναδέλφους ότι την Πέμπτη έχουμε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους, να ακούσουμε τους πολιτικούς Αρχηγούς, που θα εκθέσουν τις απόψεις τους για τα μεγάλα, τα πολύ σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν.
Από κει και πέρα θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι πριν από δεκαπέντε μέρες και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια, αλλά και ο Πρόεδρος του EUROGROUP, ο Λουξεμβουργιανός κ. Ζακ Κλοντ Γιούγκερ, διαβεβαίωναν όλη την Ευρώπη και τον ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στη μεσαία κατηγορία κινδύνου.
Σήμερα ακούσαμε τον αγαπητό συνάδελφο, τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Προφανώς αυτό δεν είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι μας, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πρώτη σε κανένα από τα κακά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε καν στην ανεργία. Θυμίζω ότι στην ανεργία είναι πρώτη η Ισπανία του γνωστού σοσιαλιστή και φίλου σας ηγέτη, του κ. Θαπατέρο, με 18%. Ούτε στο δημόσιο χρέος είναι πρώτη, ούτε στο δημόσιο έλλειμμα. Δεν είναι πουθενά πρώτη.
Είναι, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι δύο συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι στη μεσαία κατηγορία κινδύνου.
Από εκεί και πέρα να ξεκαθαρίσω και κάτι. Φαντάζομαι ότι τα κόμματα έχουν μία τοποθέτηση και εδώ και στις επιτροπές και γενικότερα στην κοινωνία. Για άλλη μία φορά όμως διαπιστώνω τη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ.
Είχαμε τη δυνατότητα να καλέσουμε στην επιτροπή μετά από αίτημα των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, τους εκπροσώπους των αναπτυξιακών οργανισμών της Κρήτης. Τους ακούσαμε και εκείνοι συνηγόρησαν και είπαν τι ωραίοι που είναι αυτοί οι οργανισμοί και πόσο σημαντικό έργο προσφέρουν. Τώρα δε που κλείνει η συνεδρίαση, μπαίνει θέμα για χρηστή διαχείριση των οργανισμών ανάπτυξης της Κρήτης. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία προσβολή προς αυτούς τους οργανισμούς που απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Κρήτης ακούσαμε πόσο σημαντικό έργο προσφέρουν.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι προφανές ότι υπάρχει, ένα εθνικό σχέδιο που έχει μέτρα και για την κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις κοινωνικές ευπαθείς ομάδες, αυτές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτό που απαιτείται είναι η εθνική συναίνεση. Όμως για να υπάρξει η εθνική συναίνεση πρέπει, δυστυχώς, τα κόμματα να αφήσουν την μικροκομματική και μικροπολιτική αντιμετώπισή τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ευχαριστώ.